Over Hoofdluis

Hoofdluis op school, na de vakantie is het vaak raak:  Het lijkt alsof kinderen vaker luizen krijgen in de vakantie. Maar dat is niet zo. Het wordt vaker ontdekt na de vakanties, omdat de meeste scholen dan op hoofdluis controleren.

Besmettelijk

Een luis is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je kunt er vreselijke jeuk van krijgen. En als je kind het heeft, ben je na een week waarschijnlijk zelf aan de beurt. Want hoofdluizen zijn erg besmettelijk. Hoofdluis wordt hoofdzakelijk overgebracht door direct haar-haarcontact. Ze kunnen al tijdens een knuffel of kusje van het ene hoofd naar het andere lopen. In een maand legt een luis zo’’n 250 eitjes en de eerste eitjes komen na een week uit.

Kammen, kammen en nog eens kammen …

Haren wassen helpt niet tegen luizen. Ze zitten zelfs liever op schoon haar. Het beste werkt het haar minstens 2 weken kammen met een een speciale luizenkam al dan niet in combinatie met een anti luizen shampoo. Vergeet ook je eigen haar niet.

Heeft je kind luizen, meldt het dan op school, ouders van vriendjes, de oppas of de sportclub. Je hoeft je kind niet thuis te laten, maar het is wel belangrijk dat iedereen tegelijk worden behandeld. Anders blijf je aan de gang.

Luizen voorkomen

  • Controleer je kind regelmatig.
  • Leen geen borstels, mutsen en dergelijke uit
  • Hang jassen aan kapstokken minimaal 15 cm uit elkaar (luizen kunnen niet springen)
  • Koop de R3 kapstok voor uw school

*En maak je vooral geen zorgen,  je bent echt niet de enige die wel eens te maken heeft met hoofdluis. Zie schilderij uit 1660.

** Het schilderij “Moedertaak” is van Pieter de Hoogh (1660)